Garantili İkinci El ve Sıfır Otomobil Satın Alma Rehberi

araba satın almak

Garantili ikinci el otomobil ve Sıfır otomobil satın almak!

Tur Assist, 45 ülkede faaliyet gösteren İspanyol Mapfre Grubu’na bağlı Mapfre Asistencia’nın Türkiye şirketi olarak 1996 yılında kurulmuştur.

Tur Assist tarafından oluşturulan hizmet birimleri yapısı, günümüze dek kalite, servis ve hacim anlamında gelişmiş ve bugün 8.000’e yakın hizmet sağlayıcının oluşturduğu dev bir hizmet ağı haline dönüşmüştür. Bu hizmet ağına dahil olan çekici, kurtarıcı, rent a car, ambulans, ev onarım, otel, acente gibi firmalar düzenli denetim ve eğitimlerden geçerek en üstün standartlarda hizmet vermektedirler.

Türkiye’de başta sigorta, otomotiv ve finans olmak üzere pek çok sektördeki değerli kurumun 11 milyonu aşkın müşterisine 365 gün 24 saat hizmetler sunan Tur Assist, oluşturduğu yaratıcı ürünler ve yenilikçi uygulamalar ile asistans sektöründeki lider konumunu sağlamlaştırarak korumaktadır.

Warranty, Tur Assist güvencesiyle oluşturulan, üretici garantisi bitmiş otomobilinizi arıza durumlarına karşı güvence altına alan bir otomobil garantisidir.

Doğru Otomobili Nasıl Seçmeli?

Bir araba satın almaya karar verdiğinizde, yapmanız gereken ilk şey detaylı bir araştırma yapmaktır. Ancak tabi ki araştırmaya başlarken nasıl bir arabaya ihtiyacınız olduğunu belirlemelisiniz öncelikle. Yani araç türlerine göre, binek araba, 4×4 jeep ya da bir minivan modelinden hangisinin ihtiyacınızı daha iyi gidereceğine karar vermelisiniz. Ayrıca satın alacağınız aracın yakıt türünün benzinli, dizel veya hibrid gibi seçeneklerden hangisi olacağına da dikkat etmelisiniz.

Her seçimin kendine göre artıları ve eksileri vardır. Bir otomobil seçerken bazen güvenliği, bazen prestiji, bazen de bagaj alanını göz önünde bulundurursunuz.

İster bir bayiye gidin, ister bir oto pazarına, bu alana adım attığınız aşamada kafanızda satın almayı planladığınız aracı ve modeli belirlemeniz gerektiği çok açıktır. Çünkü kararı karşı tarafa bıraktığınızda, kendinizi bir anda aslında ihtiyacınız olmayan bir modeli satın alırken bulabilirsiniz. Unutmayın ki, araç satıcılarının amacı ile sizin amacınız birbiriyle örtüşmeyebilir.

Bir otomobil bayisi, stoğunda en çok bekleme ihtimali olan ya da en çok kar ettiği modeli size satmak isteyecektir öncelikle. Ya da ikinci el bir araç satan kişinin tek amacı, istediği fiyattan size arabasını satın aldırmaktır. Bu zamanlarda incelediğiniz aracın özellikleri, satan kişinin ikna kabiliyeti aslında ihtiyacınız olmayan veya satın almayı planlamadığınız bir aracı aldırabilir.

Bu yüzden bir kağıda “güvenlik, konfor, prestij, yakıt, koltuk sayısı” gibi önceliklerinizi kaleme almak, bütçenizin alt ve üst limitlerini belirlemek ve buna göre satın alma ihtimaliniz bulunan arabaları yazmak yukarıdaki problemlerin önüne geçecektir.

Ne Zaman Bir Otomobil Satın Almalısınız?

İhtiyaçlarınıza uygun olduğunu düşündüğünüz bir aracı satın almak için beklerken geçen zaman, farklı markaları ve modelleri araştırmanın yanı sıra sektördeki teşvik dönemlerini de beklemenize izin verir. Unutmayın, internet araştırma için mükemmel bir kaynaktır.

Bir otomobil bayisinden sıfır bir araba satın almak istiyorsanız, yeni modellerin geldiği zaman araba satın almak için uygun bir zaman olabilir. Genelde bir sonraki yılın modelleri Ağustos ve Kasım ayları arasında bayilere gelir ve bayiler haliyle ilgili yıla ait ellerindeki modelleri müşterilerine satın aldırmaya çalışırlar.

Aynı şekilde, yılın son çeyreğinde şirketler yoğun araç alımı yaptıklarından bu döneme ait kampanyalar ilgi çekici olabilir. Buna ek olarak, Ocak ayından itibaren de otomobil bayileri ellerindeki stokları eritmeye çalışır. Kağıt üzerinde hiçbir kampanya olmamasına rağmen pazarlık gücünüz çok yüksek olabilir.

Geniş zamanınızın olduğu bir gün otomobil bayilerini ziyaret etmenizde fayda var. Çünkü araba her gün satına alınan bir eşya değildir ve doğru kararı verebilmek için uzun bir zamana ihtiyacınız olabilir. Örneğin hafta içinde araç bayileri daha boş olduğundan, hafta içi araç satın almak için daha uygun bir zaman dilimi olabilir.

Ay sonlarında genellikle satış temsilcileri üzerinde yoğun bir satış yapma ve hedef kapama baskısı bulunur. Haliyle bu durum sizin pazarlık gücünüzü arttırır. Bayiler satışlarını aylık periyotlarla takip ederler ve genellikle hedefler aylık verilir. Bir satış elemanı belirli bir satış hedefini karşılamak için bir otomobil üzerinde daha az kar elde etmeye istekli olabilir.

İkinci El Otomobil Nasıl Alınır?

Öncelikle bir otomobil bayisinden ikinci el bir araç alacaksanız ve karşılığında bindiğiniz aracı takas edecekseniz, genellikle işlemlerin ayrı ayrı yapılması tavsiye edilir. Söz gelimi, aracınızı farklı bir satıcıya satmanız, ardından bayi ile araç alımı pazarlıkları yapmanız hem karşı tarafın kozunu azaltacak hem de aracınızı daha yüksek bir fiyata son kullanıcıya satmanıza imkân tanıyacaktır

  • Otomobil bayisi, elinizdeki aracınızın eksiklikleri üzerine yoğunlaşıp kendine avantaj sağlamak isteyebilir. Dolayısıyla sizin için de pazarlık kısmı daha zor geçebilir.
  • Aracınızı son kullanıcıya kendiniz satarsanız hem daha iyi bir fiyat alabilir hem de pazarlık kısmında sadece yeni alacağınız arabaya odaklanabilirsiniz.

İkinci el bir otomobil satın alıyorsanız, eksiksiz bir fiziki kontrol yapmak önemlidir. Sadece tekerlekleri tekmelemek ve arabayı birkaç kez sallamak gibi eski yöntemler yeterli olmaz.

Örneğin aracın kaza geçirdiğini gösteren gizli yerlere, aracın altına bakmanız ileride içinizin rahat etmesini sağlayacaktır. Yine döşemelerdeki yıpranmalar, pedalların durumu, aracın yaşı hakkında size fikir verecektir.

Motor kaputunu ve bagaj kapağını açarak detaylı inceleme yapın. Mutlaka aracı çalıştırıp motorun sesini dinleyin. Egzoz dumanının rengine bakın. Direksiyonu sonuna kadar sağa ve sola çevirmeyi ihmal etmeyin.

Tüm pedallara birkaç kez basarak ses gelip gelmediğini kontrol edin. Camlar, yan aynalar gibi elektrik aksamı ile çalışan tüm aksesuarların çalışıp çalışmadığını kontrol edin.

Tüm bu riskleri garantili bir ikinci el otomobil satın alarak minimize edebileceğinizi unutmayın.

Test Sürüşü Yapmamak En Büyük Hatalardan Biridir!

Bir araba almadan önce, mutlaka ama mutlaka test sürüşü yapın. Test sürüşü esnasında yanınızda oturan satış temsilcisini düşünmeden iyice ikna olana kadar aracı kullanın.

Sürüş esnasında karşılaşacağınız ufak bir problemin, aracı satın aldıktan sonra her gün karşınıza çıkacağını unutmayın. Öncelikle aracın tüm aksesuarlarını kontrol edin. Klimadan, müzik sistemine kadar her hususu test ettiğinizden emin olun.

Birkaç farklı aşamada fren yaparak fren sistemini test edin, direksiyonu iyice çevirerek dönüş kapasitesini ölçün. Sürüş esnasında sizi rahatsız eden bir unsur olup olmadığından emin olun. Yol tutuşunu gözlemleyin.
Aracı her gün defalarca park edeceğinizden, satın almadan önce de park etmeyi ihmal etmeyin.

Aslında tüm bu süreç boyunca kafanızda olması gereken ana fikir, aracı sabah akşam her zaman kullanacak olmanız.

Gözünüze batan bir husus ile her gün karşılaşacağınızı unutmayın. Neticede markası ne olursa olsun, bir araç için ciddi bir para ödeyeceksiniz. Her gün “Ben bu arabaya nasıl bu kadar para verdim?” ya da “Nasıl böyle bir hata yaptım?” dememek için iyice ikna olana ve içiniz rahat edene kadar aracı kullanın.

Sıfır Araba Alırken Pazarlık Bir Sanattır!

Bir bayiye araç satın almak maksadıyla gittiğinizde yeteri kadar araştırma yaptığınızdan emin olun. Minimum ne kadarlık bir ödemenin sizi mutlu edeceğini, maksimum hangi tutarlara kadar çıkabileceğinize önceden karar vermiş olun.

Satış temsilcisine ilk aşamada fazla bilgi vermenize gerek olmadığını unutmayın. Kullanmakta olduğunuz arabanın nasıl değerlendirileceği, kredi kullanıp kullanmayacağınız aracın fiyatından bağımsız olarak görüşülmeli. Satış görevlisi tarafından sorulan bu soruları kibarca öteleyin ve satın alma fiyatına odaklanın.

İstediğiniz arabaya odaklanın ve satış görevlisine ödemek istediğiniz maksimum miktarı söylemeyin. Mümkün olduğu kadar düşük bir seviyeden pazarlığa başlamak size avantaj sağlayacaktır.

Ayrıca, bir araba hakkında aşırı heyecanlanmamaya özen gösterin, sakince artı ve eksilerine bakarak size teklif edilen her bir ücreti müzakere edin. Müzakere esnasında, size verilen herhangi bir belgeyi imzalamayın ve kişisel bilgilerinizi mümkün olduğunca paylaşmamaya özen gösterin. Aracınızı gerçekten satın alana kadar herhangi bir şey imzalamanız kesinlikle gerekmez.

Eğer aracın fiyatında istediğiniz indirimi alamıyorsanız, elinizdeki aracın daha avantajlı bir fiyata satılması için destek isteyin. Unutmayın, bir araba için birçok otomobil bayisi bulunuyor. Sadece bir bayiye ve bir satış temsilcisine mahkum değilsiniz. Satın alabileceğiniz birçok farklı marka olduğunu da aklınızdan çıkarmayın.

Otomobil Satın Almanın İlk Aşaması

Araç alımında mümkün olan en doğru aracı en iyi fiyata elde etmenin yolu iyi bir araştırma yapmaktan geçer. İnternet, sizi doğru şoför koltuğuna götüren bir zenginliğe erişmenizi sağlar. İşte size para kazanmanızı sağlayacak bazı ipuçları:

Bu ipuçlarından en önemlisi, istediğiniz araca konsantre olmaktır. Teklif edilen fırsatlara kapılmayın! Bir satış temsilcisinin, sizi sahip olmak istediğiniz otomobil yerine, kendi hedeflerine uygun bir arabayı seçmeye zorlayabileceğini unutmayın.

Sizin için hangi aracın uygun olacağını tespit ettikten sonra, seçtiğiniz arabanın hangi fiyat aralığında satıldığını araştırın. Daha sonra internette yaptığınız araştırmayı bir adım ileri götürerek, bu markayı sunan diğer bayilere telefon açın ve her birinden tek tek fiyat alın.

Araç alırken satış temsilcilerinin, size öncelikle kendi hedefleri doğrultusunda ya da firmanın çıkarları doğrultusunda alternatifler sunacaklarını unutmayın. Söz gelimi, seçtiğiniz arabanın yerine stokta çok bekleyen ya da daha çok kar getiren bir modeli satmak satış temsilcisinin ana hedefi olacaktır.

Bu bağlamda yeni modellerin geldiği bir dönemde, o yıla ait bir modele yönlenmek size fiyat avantajı sağlayabilir. Ya da bütçenizi çok zorlayan bir modeli satın almayı düşünüyorsanız, hala garantisi devam eden görece yeni bir ikinci el arabayı, %20 ile %30 arasında değişen oranlara varan bir fiyat avantajıyla elde edebileceğinizi aklınızdan çıkarmayın. Aynı şekilde bu arabaları operasyonel kiralama gibi alternatif yöntemlerle de edinebileceğinizi değerlendirin.

Aynı şekilde bayinin sunduğu kredi ve sigorta fiyatlarını mutlaka araştırın. Kendi kredibilitenizle daha uygun bir kredi fiyatı ve daha ucuz bir sigorta bulabilirsiniz. Araç kredileri ve araç sigortalarının da araç bayileri için bir gelir kaynağı olduğunu ve sizi kendi çıkarları doğrultusunda daha pahalı tercihlere yönlendirebileceklerini unutmayın.

Garantili İkinci El Otomobil Oto Ekspertiz İle Başlar!

Eğer ikinci el bir otomobil alacaksanız, bağımsız bir kurumdan oto ekspertiz hizmeti almak, ileride karşılaşabileceğiniz olası problemlerin önüne geçmek adına oldukça mantıklı bir davranış olacaktır.

Öncelikle ikinci el bir araba satın almaya karar verdiğiniz zaman, birtakım risklerle karşı karşıya olduğunuzu unutmamanız lazım. Çoğu zaman 2. el araç satın alırken yanınızda motor, mekanik ve kaportadan anlayan birisinin olması tavsiye edilir. Ancak iş pratiğe geldiğinde tüm bu hususlardan anlayan birisini bulmak çok kolay değildir.

Öte yandan gelişen araç teknolojisi, her markanın farklı teknik özellikler ile üretilmesine imkân tanır. Dolayısıyla bir ustanın her araçtan anlaması hemen hemen imkansızdır.

Profesyonel bir kurumdan alacağınız oto ekspertiz hizmeti, size %100 garanti sağlayacaktır. Yani kendi bilgi ve tecrübenize ya da aracı satan kişinin beyanına dayanarak yaptığınız satın alma sonrasında ortaya çıkacak arıza masraflarını engelleyecektir.

Öte yandan 200-300 TL bandında seyreden bir ekspertiz hizmeti, sizi potansiyel binlerce liralık masraflardan kurtaracağı için psikolojik olarak rahat etmenizi sağlayacaktır.

Ekspertiz raporunda ciddi anlamda bazı sorunları olduğunu gördüğünüz bir arabadan mutlaka uzak durmanız gerektiğini hatırlatmakta fayda görüyoruz. Zira, fiyatı ne kadar uygun olursa olsun, arızalı bir araba kendini sattırana kadar sizi rahat ettirmeyecektir.

Hayalinizdeki Otomobil Doğru Bir Tercih Mi?

Bir ev satın almaktan hemen sonra sayabileceğimiz araba alımı genellikle insanın hayatında yapılan en pahalı alışverişlerinden birini oluşturur. Peki, bu kadar önemli bir konuda doğru seçim nasıl yapılır?

Temel olarak bir arabanın en önemli fonksiyonu sizi ve ailenizi A noktasından B noktasına götürmektir. Dolayısıyla kendinize öncelikle şu soruyu sormanız gerekir: Ne tür bir araba bunu sizin için en verimli şekilde yapabilir?

Sedan, hatchback, minivan ya da bir SUV arasında seçim yaparken daima bu soruyu sormanızda fayda var. Akabinde güvenlik, konfor, performans, yakıt tüketimi gibi konular üzerinde önceliklerinizi belirlemeniz gerekir.

Zira yakıt tüketimi birinci önceliğiniz ise, bir performans aracı sizi rahatsız edebilir. Ya da sadece 2 çocuğunuz olduğu için seçeceğiniz geniş bir minivan araç, performans, estetik ya da yakıt tüketimi açısından sizi mutsuz edebilir.

Satın almadan önce internetten araştırma yapın!

  1. Aslında yapacağınız ufak bir araştırma çok daha doğru bir seçim yapmanıza yardımcı olacaktır. Söz gelimi satın almayı planladığınız marka ve modelin 1, 2 ve 3 yaşlarındaki ikinci el satış fiyatlarını araştırın ve ne kadar değer kaybettiği hakkında bilgi sahibi olun. Belki de hayalinizdeki araç size çok fazla para kaybettireceği için başka bir modele de karar kılabilirsiniz.
  2. Forumlardan satın almayı planladığınız araçlarla ilgili arızaları ve diğer araç sahiplerinin yazdığı şikayetleri inceleyin. En azından hayalinizdeki aracın ileride çıkaracağı sorunlarla kabusunuz olmasını engelleyebilirsiniz.

Beyaz bir kağıda amacınızı, ihtiyacınızı, potansiyel araçları, bu araçların fiyatlarını, artı ve eksilerini alt alta sıraladığınız zaman sizi ileride mutsuz edecek bir seçim yapma şansınız azalacaktır.

Sıfır Otomobil Satın Alırken Doğru Zamanı Seçmek

Otomobilinize ve aradıklarınıza bağlı olarak, yıl boyunca yeni ya da kullanılmış araba satın almak için avantajlı olabileceğiniz dönemler vardır. Örneğin, üstü açık bir arabayı sonbahar ya da kış mevsiminde almak daha avantajlı olacaktır.Aynı şekilde, yeni bir arabayı kampanyalı almak için yeni yıldan önceki sonbahar dönemleri size fiyat avantajı sağlayabilir. Öte yandan Temmuz, Ağustos aylarında sıfır bir araba almak, yeni modellerin lansman zamanına geldiğinden size birtakım fırsatlar sunabilir. Örneğin 2017 yazında, 2018 model bir araba almak yerine 2017 bir modele talip olmak, aracı daha düşük bir fiyata almanızı sağlayabilir.

Yeni yılın ilk dönemleri, ellerinde stok kalan markalar için daima can sıkıcı olur. Kasım, Aralık ayındaki yoğun kampanyalara rağmen eritilemeyen stoklar, sizin için indirimli araç satın alma fırsatına dönüşebilir. Bazen de çok zor satılan renkler, ya da bir modelin en donanımlı versiyonu satış fiyatından ya da fiziksel özelliğinden (hatchbag, sedan vb.) dolayı stokta bekleyebilir. Bu araçlar üzerinde pazarlık gücünüzün yüksek olacağını unutmayın. Bir araba showroom’da uzun zaman bekliyorsa, bayi aracı satmakta zorlanıyor demektir.

Haftanın günlerini kıyaslayacak olursak, hafta içi bir gün, örneğin Salı veya Çarşamba günü araç satın almak için daha iyi bir gün olabilir. Showroom boş olacağından pazarlık gücünüz daha yüksek olacaktır. Böyle günlerde satış elemanları, iyi bir anlaşma yapmaya daha elverişli olurlar.

Ay sonları da iyi bir fiyata araç satın almak için size fırsatlar sunabilir. Otomotiv sektöründe genellikle stoklar aylık takip edilir, buna paralel olarak hedefler de aylık verilir. Bir satış elemanı ya da bir yönetici, bir hedefe ulaşmak için birkaç satışa daha ihtiyaç duyuyorsa, pazarlık gücünüz yüksek olacaktır.

Araç satın alma işlemini aceleye getirmeyin ve rahat bir gününüzde satın almaya gidin. Ne kadar acele ederseniz hata yapma ihtimaliniz o kadar artacaktır. Öte yandan mümkün olduğu kadar yeni bir araç satın almak için elinizdeki aracın son günlerini beklemeyin. Sürekli arıza çıkartan, eski bir araç, değerlendirme sürecinizi negatif etkileyecektir.

Araştırma İnternette Başlar!

Otomobil satın alma yolculuğunuzda internet hiç kuşkusuz en yararlı kaynaktır. İnternet aracılığıyla markaları ve modelleri karşılaştırabilir, bayinize gitmeden önce ne tür bir araba istediğinizi belirleyebilirsiniz. Bu husus yukarıda da belirttiğimiz üzere çok önemlidir. Çünkü otomobil satış elemanları genellikle sizin istediğiniz otomobilden ziyade, kendi hedefleri doğrultusunda satmaları gereken aracı satmaya çalışacaklardır.

Peki interneti profesyonelce nasıl kullanabiliriz?

Hepimizin bildiği gibi, araştırma demek aslında Google demek. 2017 yılında dünyanın en değerli markası seçilen Google arama motoru, en iyi otomobili en iyi fiyata satın alabilmek için sizin de en büyük yardımcınız! İşte size yardımcı olacak teknik Google sorguları.

  • Arama kutucuğuna “forum + otomobil” yazarak otomobil forumlarını listeleyebilirsiniz. Hatta otomobil yerine marka yazarak hedef markanızla ilgili forumlara ulaşabilirsiniz.
  • Arama kutucuğuna “bloglar + otomobil” yazarak otomotiv sektöründeki blogları listeleyebilirsiniz. Hatta bu kutucuğa otomobil yerine direk marka ve model yazarak da arama yapabilirsiniz.

 

  • Arama kutucuğuna “haber + otomotiv” yazarak otomotiv sektörü ile ilgili haberleri listeleyebilirsiniz. Hatta buraya otomotiv yerine direk marka ve model de belirtebilirsiniz.
  • Arama kutucuğuna “kampanya + otomotiv” yazarak otomotiv sektörü ile ilgili kampanyaları listeleyebilir, aradığınız marka ve model ile ilgili sorguları da aynı şekilde yapabilirsiniz.
  • Aradığınız marka ile ilgili yorum, karşılaştırma ve şikayetleri aşağıdaki gibi arayabilir, arama kutucuğuna aşağıdaki ibareleri tek tek yazarak detaylı sonuçlara ulaşabilirsiniz.
    Marka + intitle:yorum
    Marka + intitle:karşılaştırma
    Marka + intitle:şikayet

Araç Satın Almak mı Yoksa Kiralamak mı?

Aslında bu sorunun ekonomik anlamda net bir cevabı bulunmamaktadır. Doğru cevabı aşağıda belirttiğimiz artı ve eksileri yan yana koyarak sizin bulmanız gerekir. Tabi kağıt kalem alıp hesaplamak kaydıyla.

Aylık araç kiralama, ilk bakışta araç satın almaktan daha hesaplıdır. Yeni araç alındığında araç sahibi, araca ödediği bedelin yanı sıra kasko, sigorta, vergi ve bakımlar gibi birçok maddi yükümlülük alır. Araç kiralayarak bu operasyonel işlerin yarattığı maddi yükten de kurtulmuş olursunuz.

Uzun dönemli araç kiralamanın avantajları:

  • Hırsızlık ve kaza gibi durumlarda yapmanız gereken sadece araç kiralama firmasının yapacağı yönlendirmeleri takip etmek olacaktır. Sürücü adına düşen gerekli sorumlulukları yerine getirdikten sonra ekspertiz işlemleri ve geri kalan tüm süreç, aracı kiraladığınız firma tarafından yürütülür.
  • Aracın bakım giderleriyle uğraşmak zorunda kalmazsınız.
  • Araç üzerinde, trafik kanunları ihlallerinden doğacak cezalar haricinde hiçbir sorumluluğunuz yoktur.
  • Lastik değiştirmek, aracı servise götürmek, araç vergisi ödemek gibi hiçbir operasyonel işle uğraşmazsınız.
  • Aylık araç kiralamada kilometre sınırını siz belirlersiniz.
  • Aylık araç kiralama ücreti kredi kartı ile bile ödenebilir.
  • İstediğiniz renk ve modelde araç kiralayabilir hatta aylık olarak aracınızı değiştirebilirsiniz.

Uzun dönemli araç kiralamanın dezavantajları

  • Bir aracı kiraladığınızda, belirli bir sayıda ay ve kilometre için kullanma hakkınız vardır.
  • Düşük bir aylık teklif, kesinlikle araba reklamları sırasında dikkatinizi çeker. Fakat bir kira bittiğinde eliniz boş kalır.
  • Yabancı para cinsinden bir kiralama yaparsanız, kur riskine maruz kalırsınız, her kur artışı ister istemez sizde tedirginliğe sebep olur.

Kullandığım Aracı Pazarlık Konusu Yapmalı Mıyım?

Aslında buradaki karar bayinin davranışına göre değişkenlik gösterir. Teorik olarak ekstra uğraşmadan her iki işlemi de tek bir yerde gerçekleştirmek size zaman kazandırır. Bununla birlikte, yüksek satış yüzdelerine sahip gözde markalar 2. el aracınızı değerlendirmek konusunda çok ısrarcı olmazlar. Satış güçlüğü yaşayan markalar ise, aracınızı ederinden bile yukarısında alıp yeni satın alacağınız araçta dolaylı bir indirim yapmayı tercih edebilirler.

Bu opsiyonu değerlendirmeyeceksiniz, yani sıfır araba satın alacağınız bayiye kullanmakta olduğunuz mevcut arabanızı satmayacaksınız farklı bir yol deneyebilirsiniz. Kullandığınız aracı son kullanıcıya satmaktansa, satın aldığınız bayiye ya da bir şahıstan satın aldıysanız sadece aracınızın markasını satan yetkili bir bayiye aracınızı satmak size fiyat avantajı sağlayabilir.

Tıpkı araç alımında olduğu gibi, kullandığınız aracı satarken de ilk referans noktanız internet olmalıdır. Aracınızın değerini kabaca öğrenmek için birkaç büyük otomobil satış sitesine göz atmanız yeterli olacaktır. Bir bayiye gitmeden önce bu bilgileri net olarak edindiğinizden emin olun.

Kullanılmış otomobilinizi satarken küçük ama önemli bir ayrıntı da temizliktir. Arabayı almadan önce, kişisel eşyalarınızın tümünü çıkartmak, arabayı boşaltmak ve havalandırmak için biraz zaman ayırın.

Profesyonel ve detaylı bir temizlik, aracınızın algılanan değerini artırabilir. Temiz bir araba daima daha çok dikkat çeker. Neticede ister bayi ister son kullanıcı olsun, arabanıza değer biçen insanlardır ve insanlar dış görünüşten etkilenir.

Garantili İkinci El Otomobil Almanın İlk Şartı Gözle Kontrol

İkinci el araba satın alırken kötü bir arabanın belirtilerini gözlemleyebilmek önemlidir. Çoğu zaman dikkatli bir gözle yapılan kontrol ileride başınızı ağrıtacak bir arabadan uzaklaşmanızı sağlar. Nitelikli bir tamirci tarafından yapılan detaylı bir incelemenin yerini hiçbir şey tutamaz ancak, basit bir görsel kontrol bile sürece devam edip etmemeniz gerektiği hakkında size bir fikir verir.

Göz önünde bulundurulması gereken ilk şey, kilometre sayacının makul olup olmadığıdır. Büyük şehirlerde bir otomobil yılda yaklaşık 20-25 bin kilometre yapar. Tabi ki bu rakamın altında kilometre yapan araçların sayısı da azımsanmayacak kadar çoktur, ancak daha yüksek bir fiyat elde etmek için kilometre sayacını geri alacak insanlar olabileceğini unutmayın.

Aracın kilometre sayacı düşük görünüyorsa, gösterge tablosunda çizik olup olmadığını, eksik veya uyumsuz vidalar bulunup bulunmadığını, kısaca parçaların kurcalanıp kurcalanmadığını kontrol edin. Sürücü koltuğunun, taban paspasının, direksiyon simidinin ve pedalların aşınmış olup olmadığına dikkat edin. Haddinden fazla bir eskime, aracın kilometre sayacına müdahale edildiğini işaret edebilir.

Ek olarak evrakları ve aracın kitapçığını isteyin. Kimi zaman, insanlar servis faturalarını bu evrakların arasına sıkıştırır. Özellikle yağ değişimi esnasında kilometrelerin evraklara yazıldığını unutmayın.
Aracın motor şasi numarasını ruhsat ile kıyaslayın. Aracın kaza geçirip geçirmediğini tespit edebilmek için aracın plakasından Araç Hasar Kaydı Sorgulaması (Tramer) yapın.

Büyük kazaların işaretlerini kaputu ve bagajı açarak bağlantı menteşelerindeki cıvata etrafında, köşe noktalarda arayın. Sonra, aracın karoser yapmış olduğuna dair işaretler aramalısınız. Bu alanlarda boya sıçraması, pürüz, ton farkı gibi kusurlar arayın.

Hala şüpheleriniz varsa, bir mıknatıs alarak mıknatısı otomobilin değişik yerlerine (özellikle köşelerine ve tavanına) yapıştırın. Mıknatısın çekim gücü değişiklik gösteriyorsa, bu boyanın altında macun tabakası olduğunu ve aracın onarıma girdiğini gösterir.

Lastikleri kontrol edin. Arabanın altını inceleyin. Amortisörleri kontrol edin. Elektrik ve elektronik aksama bağlı tüm aksesuarları tek tek kontrol edin. Motoru çalıştırın ve motorun sesini dinleyin. Egzozdan çıkan dumanı kontrol edin.

Sıfır Ya Da İkinci El Farketmez, Test Sürüşü İhmale Gelmez!

Test sürüşü, araba satın alma deneyiminin önemli bir parçasıdır. İster ikinci el bir araba satın alın ister sıfır, ihtiyaçlarınıza uygun, doğru fiyat aralığında bir araç belirledikten sonra test sürüşü en önemli satın alma aşamalarından biridir.

Sıfır kilometre araç satın alırken, bayilerin en sık uyguladığı satış taktiklerinden bir tanesi, belirlediğiniz marka ve modelin en üst segmentindeki araç ile test sürüşü yaptırmaktır. Öncelikle bu tuzağa düşmemenizde ve belirlediğiniz bütçeyi sıkı sıkıya takip etmenizde fayda var.

Test sürüşünde iki önemli hususa dikkat etmeniz gerekir.

  • İkinci el bir araç satın alıyorsanız aracın iyi durumda olup olmadığına test sürüşü esnasında karar vermelisiniz.

Aracın iyi durumda olduğundan emin olmak için, deneme sürüşünü sessiz bir ortamda, şehir trafiğinin yoğun olduğu alanlarda ve trafiğin hızlı aktığı alanlarda gerçekleştirin. Sessiz ortamlar, aracın nasıl çalıştığı hakkında bir fikir verirken trafiğin yoğun olduğu ortamlar aracı kolayca sürüp süremediğiniz konusunda yardımcı olur. Trafiğin görece boş olduğu alanlar da aracın performansını ölçmenize yarar.

Test sürüşünüzde mümkünse her vitesi kullanın. Ani frenlerde ve virajlarda aracın tepkisini ölçün. Aracın tüm aksesuarlarını tek tek kontrol ederek var olan sistemlerin çalıştığından emin olun. Tüm uyarı lambalarını ve göstergelerinin çalıştığını kontrol edin. Gösterge tablosunda herhangi bir uyarı ışığının açık kalmadığından da emin olun.

Aracın geneline göz atın. Boyalar eşleşiyor mu? Kapılar kolayca açılıp kapanıyor mu? Lastikler eşit oranda mı aşınmış? Park ettiği yerde herhangi bir leke var mı? Sürüş esnasında veya sonrasında burnunuza farklı bir koku geliyor mu?

Kilometre sayacı ile aracın yıpranmasını gözlemleyin ve karşılaştırın. 20.000 km’deki bir aracın gaz pedalı yıpranmaz. Döşemeleri soyulmaz, koltukları eskimez!

  • Test sürüşü, aracın ihtiyaçlarınıza uygun bir seçim olup olmadığının önemli bir kontrol aşamasıdır. Aracı kullanırken rahat mısınız? Görüş açısı nasıl? Kör noktalar makul bir boyutta mı? Tüm sistemlere kolayca erişebiliyor musunuz? İçinde kendinizi rahat hissetmediğiniz bir otomobil satın aldığınızda, bu durumdan her gün şikayet edeceğinizi unutmayın.

Test sürüşü, daha önce uygun olduğunu düşündüğünüz bir otomobilin gerçekten size uygun olup olmadığını gösteren en önemli aşamalardan bir tanesidir. Aracı satan kişinin ya da satış temsilcisinin sizi yanlış yönlendirmesine izin vermeyin.

Test sürüşünüzde mümkün olduğunca uzun bir süre harcamayı planlamalısınız. On beş dakika olağan bir sürücü için bir arabayı satın almak almaya karar vermek için yetecek kadar uzun bir süre değildir.

Pazarlık Aşaması İçin İpuçları

Bir otomobil satıcısı hemen her gün araç alım satım işleri ile ilgilenir. Ortalama bir insan ise hayatında maksimum 5-10 kez yeni bir araba satın alır. Bu durumda otomobil satıcılarının tecrübesinin bir başkasınınkiyle kıyaslanamaz olduğu aşikardır!

Bir otomobil bayisinde, muhtemelen önce kibarca selamlanacaksınız ve herhangi bir sorunuz olup olmadığı sorulacak. Ardından satış elemanı sizi biraz dolaşmak için serbest bırakacak ve hazır göründüğünüz anda diyalog çay kahve ikramları eşliğinde başlayacaktır.

  • Nazik olun ama kendinize olan güveninizi kaybetmeyin. Kontrol sizde olsun.
  • Soru sormaktan çekinmeyin.
  • Daima bütçenize ve gerçek satın alma fiyatına odaklanın.
  • Anlık indirimlere kanmayın, son kararı vermeden önce mutlaka araya bir gün koyun ve akşam evde sakince bir daha düşünün.
  • Kafanızdaki rakamdan daima daha azını söyleyin ve daha fazla ödemeye razı olsanız bile o noktada ısrarcı olun.
  • Satış temsilcisi bir dahaki gelişinizde bu fiyatı bulamayabileceğinizi söylerse nedenini sorun, blöfünü görerek, ailenize, eşinize dostunuza danışmadan son kararı veremeyeceğinizi, neticede insanların her gün araba almadığını kibarca belirtin.
  • Dünyada satın alabileceğiniz milyonlarca araba ve yüzlerce bayi olduğunu unutmayın.

Otomobil Satın Alırken Bunları Yapmayın!

Araç satın alırken, ihtiyaçlarınızı ve bütçenizi göz önünde bulundurun, duygusal bir seçim yapmayın.
İnternette bir araştırma yapmadan bayiye veya ikinci el oto pazarına gitmeyin.

Gitmeden önce kafanızdaki aracın rayiç bedellerini, artılarını ve eksilerini önceden araştırmış olun. Küçük bir araştırma sizi güçlü bir müzakereci yapar.

Bayilere yanlış zamanda gitmeyin. Aybaşına göre ay sonu, hafta sonuna göre hafta ortası size yukarıda da belirttiğimiz üzere birtakım avantajlar sağlayabilir.

Pazarlık aşamasında çok fazla konuşmayın. İyi bir satışçı mümkün olduğu kadar sizi konuşturmaya çalışır ve edindiği bilgileri satmak istediği araca yönlendirmek için kullanır. Aksine siz sorular sorarak satış temsilcisini konuşturun.

Mümkün olduğu kadar duygularınızı bir kenara bırakın. Bir araç için ne kadar heyecanlı olduğunuzu göstermeniz pazarlık gücünü karşı tarafa bırakacaktır.

Satın almadan herhangi bir evrak imzalamayın. Kapora bırakmanız gerekiyorsa, mümkün olan en düşük tutarı teslim edin. Size deklare edilen fiyatı mutlaka diğer bayilerden teyit edin. Araç fiyatlarının bayilerde farklılık gösterdiğini unutmayın.

İkinci el araç satın alacağınız zaman araç garantisini kontrol edin. Üretici garantisi bitmişse mutlaka araç garantisi talep edin.

Bir araba satın almak heyecan verici ve bir o kadar da keyifli bir alışveriştir. Dikkatli bir şekilde araştırma yapın, tercih ettiğiniz aracın sizin için doğru araç olduğundan ve mümkün olan en iyi fiyatı aldığınızdan emin olun.

Araç Bakımı Hakkında İpuçları – (I)araç satın almak

Aracınıza ne kadar çok dikkat ederseniz, onarım problemleriyle başa çıkma ihtimaliniz de o kadar yüksek olur. Gözlerinizi ve burnunuzu kullanarak birçok yaygın araç problemini tespit edebilirsiniz.

Aracınızın altında küçük bir leke ya da bir damla sıvı var mı? Çoğu zaman bize hiçbir şey ifade etmeyen bu noktalar birçok sorunun habercisi olabilir:

Sarımsı yeşil, mavi veya turuncu renkler, hortum delinmesi, su pompası arızası veya sızıntı yapan radyatörün işaretleri olabilir. Koyu kahverengi veya siyah bir yağ lekesi, motorda yağ sızıntısı olduğu anlamına gelir. Aracın altındaki kırmızımsı lekeler şanzıman veya hidrolik direksiyon sızıntısını gösterir. Berrak bir su birikintisi ise genellikle bir problem yaratmaz. Araç klimasındaki normal bir yoğunlaşma sonucunda ortaya çıkar.

Kızarmış tost kokusu elektrik aksamındaki bir kısa devreyi ve yanan yalıtımı işaret eder. Çürümüş yumurta kokusu genellikle katalitik konvertörde bir problem olduğunu gösterir.

Kalın keskin bir koku genellikle yanan yağ anlamına gelir. Egzozdan gelen mavi renkli duman da bu belirtiyi kuvvetlendirir.

Aracı çalıştıramadığınızda gelen yakıt kokusu yakıt sisteminde bir sızıntıyı işaret edebilir.

Kimyasal bir koku, aşırı ısınmış fren veya debriyaj balatası anlamına gelebilir. El freninin çekili olup olmadığının kontrol edilmesi gerekir. Biraz bekledikten sonra hala koku devam ediyorsa servisinize danışmanız gerekir.

Burnunuzu çok rahatsız etmeyen tatlı bir koku, motorun soğutma sistemindeki bir sızıntıyı işaret edebilir. Özellikle bu kokuya kaputun altında bir duman eşlik ediyorsa aracı mutlaka durdurun.

Kokularla ilgili temel kural çok basittir. Sıra dışı bir koku, mutlaka bir probleme tekabül eder. Kokunun sizin aracınızdan geldiğinden eminseniz mutlaka bir servise danışın. Unutmayın, gözleriniz ve burnunuz aracılığıyla yapabileceğiniz birkaç küçük kontrol sizi ciddi tamir masraflarından kurtarabilir.

Araç Bakımı Hakkında İpuçları – (II)

Aracınızı ne kadar tekdüze kullanırsanız, arabanızın ömrü o kadar uzar. Ani hızlanmalar, hızlı şerit değişiklikleri, dur kalklarda aşırı hareketlerin yanı sırasıradan dur kalklar bile arabanızın ömrünü kısaltır.

Doğal olarak hiç durmadan araç kullanamazsınız. Ancak ana amacınız mümkün olduğu kadar az durmak olmalıdır. Örneğin, trafik ışığı yeşil renge dönmek üzere mi? Hızla gelip durduktan sonra tekrar arabayı yeniden yola çıkarmaktansa ışık değişinceye kadar hafifçe hız keserek hareket etmeye devam edin.

Motorun rölantide daha az çalışması motorun daha az aşınması anlamına gelir. Araç 60 saniyeden daha uzun süre boşta çalışacaksa aracınızı stop edin. Otoparkta bekliyorsanız, eve bir şeyler için geri dönmeniz gerekiyorsa, başkalarını bekliyorsanız arabayı durdurun.

Tampon tampona bir trafikte klima cihazınızı kapatmak akıllıca olacaktır. Bu hareket, arabanızın daha çok yıpranmasını önler.

Hava sıcaklığının ekside seyrettiği zamanlarda kısa mesafeler için aracınızı trafiğe çıkarmayın. Örneğin 1-2 kilometrelik bir seyahat ve ardından tekrar uzun bir bekleyiş araç ömrünü kısaltmaktadır.

Gaz pedalını ne kadar hoyratça kullanırsanız aracınızın ömrü o kadar azalır. Bu hiç hız yapmamalısınız anlamına gelmez. Sadece ani hızlanmaların araca zarar verdiğini unutmayın.

Aracınızı park ederken mümkün olduğu kadar düz ya da yokuş aşağı yerleri tercih edin. Bu durumda aracınız çalışır çalışmaz ekstra güç kullanmak zorunda kalmaz.

Tozlu ve çukurlu yollar yürüyen aksama zarar verdiği kadar motor ve ateşleme sistemlerine de zarar verir. Bu yollardan kaçınmak kesinlikle araçların ömrünü uzatır.

Araç Bakımı Hakkında İpuçları – (III)

Otomobiller elektrik lambaları gibidir. Göz kırpmaya başlayana kadar onların arızalarını fark etmeyiz. Unutmayın, düzenli olarak yaptırılan bakım ve kontroller, araç sahibi olma maliyetini büyük ölçüde düşürebildiği gibi sizi de daha mutlu bir şoför haline getirir!

Temiz bir bezin üzerine biraz antifrizli ön cam yıkama sıvısını dökün ve silecek lastiklerinin üzerindeki pislikleri temizleyin. Yılda en azından bir kere silecek lastiklerinizi değiştirin. Böylece ön camlarınızın çizilmesini ve aşınmasını engelleyebilirsiniz.

Aracınızdan herhangi bir renkte sıvı kaçağı gözlemliyorsanız ya da herhangi bir koku duyuyorsanız en kısa zamanda servisinize danışın.

Sinyal, flaşör, far gibi aydınlatma ve uyarı ekipmanlarını düzenli olarak kontrol edin.

Lastiklerinizi ayda bir kez kontrol edin. Lastiklerinizde kesik, çıkıntı veya yabancı madde olmadığından emin olun. Lastik hava basıncını ayda en az bir kere kontrol ettirin.

Yağ, hava ve yakıt filtrelerini düzenli olarak değiştirin. Periyodik bakımları ihmal etmeyin.

Aracınızı dinleyin, olağan dışı bir ses duyarsanız servisinizle temasa geçin.

Aracınızın Daha Uzun Ömürlü Olmasını Sağlamak İçin:

Ateşleme sorunu olan bujiler, aracınızınyakıt verimliliğini yüzde 30 oranında azaltır. Bu durum da cebinizden daha fazla para çıkması anlamına gelir. Aracınızın yaptırılması gereken rutin bakımlarını kesinlikle atlamayın. Filtreleri ve sıvıları önerilen şekilde değiştirin.

Doğru lastik seçimi ve doğru hava basıncı, aracınızın daha az yakıt sarf etmesine yardımcı olur. Tavsiye edilen ölçülerden daha büyük bir lastik kullanımı, lastiğin yoldaki sürtünmesini artırır, motoru zorlar ve daha çok yakıt harcamasına sebebiyet verir.

Ani hızlanmalar ve dur kalklar arasında aşırı hareketler daha çok yakıt sarf etmenize sebebiyet verir. Hızınızı olabildiğince sabit tutun. Arkadaşlarınız ve ailenizi beklerken motoru kapatın, arabayı ısıtmak için 1-2 dakikadan fazla zaman harcamayın.

Aracınıza ekstra ağırlık yapacak veya aerodinamiğini bozacak aksesuarlardan kaçının. Söz gelimi, tavana yerleştireceğiniz bir port bagaj sürtünme direncini arttıracağından aracınızın ekstra yakıt tüketmesi anlamına gelir.

Doğru aralıklarda vites değiştirin. Sürekli yüksek devirde araç kullanmak yakıt tüketimini arttırır, cebinizdeki parayı azaltır.

Yukarıda bahsedilen her bir öneri size %1’lik bir yakıt tasarrufu bile sağlasa, 100.000 kilometrelik ölçekte düşünecek olursak oldukça büyük oranda yakıt tasarrufu yapabileceğinizi unutmayın.

Yaz Bakımını Atlamayın

Araçlarımızın kışa hazır olduğundan emin olmak için elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz. Peki yaz boyunca ne olacak? İster inanın ister inanmayın, yaz sıcakları da otomobilinize büyük sorunlar yaşatabilir ve beklenmedik masrafların ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu bakımdan araçların yaz bakımının yaptırılması da büyük önem arz eder.

Öncelikle ister yaz olsun ister kış, periyodik bakımları atlamamak aracınızın ömrünü uzatır. Servis çizelgesini atlamayın!

Her ilkbaharda, aracınızın klima sistemini yetkili bir serviste kontrol ettirin. Problemli bir klima sağlığınızdan yakıt tüketimine kadar bir çok soruna yol açabilir. Klima sistemi, çoğunlukla aracın yakıt tüketiminde ve fren performansında negatif bir rol oynar.

Yaz arızalarının en büyük nedeni aşırı ısınmadır. Soğutma sisteminin temizlendiğinden ve tavsiye edildiği gibi yeniden doldurulduğundan emin olarak olası problemleri önleyin.

Hava ve yakıt filtrelerini önerilen şekilde, önerilen zamanlarda değiştirin. Her 10.000 kilometrede bir lastik rotasyonu uygulayın. Aşırı sıcak ve soğuklarda lastiklerin hava basıncını daha sık kontrol edin.

Aracınızı mümkün olduğu kadar gölge alanlara park etmeye çalışın. Aşırı sıcaklara maruz kalan iç döşemeler daha çabuk yıpranır.

Sanılanın aksine, aşırı sıcak havalar aküye aşırı soğuktan daha fazla zarar verir. Sıra dışı hava şartlarına karşı en iyi koruma, akünüzü tam şarjlı şekilde muhafaza etmektir.

Her hava şartında olduğu gibi, ilk yardım setinizin eksiksiz olduğundan ve yedek lastiğinizin sağlam olduğundan emin olun.

Motor Yağı, Aracınızın Can Suyudur!

Yağ, arabanızı temizler. Parçaları yağlar. Yağ olmadan, motorunuz koca bir hurda yığınına döner. Dolayısıyla düzenli yağ değişimlerini aksatmamak, bir aracın ömrü için hayati öneme sahiptir.

Yağ filtresi, toz ve diğer pislikleri motorunuzun dışında tutar ve yağın sorunsuz bir biçimde devridaim yapmasına yardımcı olur. Dolayısıyla her yağ değişiminde yağ filtrelerinin de değişmesi önem arz eder. Aracınızı park ettikten sonra yerde herhangi bir yağ sızıntısı gözlemliyorsanız hiç ihmal etmeden bir servise başvurun. Aksi takdirde yağın azalması veya tükenmesi motorunuzun yanmasına sebebiyet verebilir.

Yağ değiştirmek biz sıradan sürücüler için kolay değildir. Ancak yağ kontrolü yapmak oldukça basittir. Yağ kontrolünü motor soğukken yapmak gerekir. Kapağı sökün ve seviye çubuğunu dışarı çekin. Temiz bir bez veya kağıt havluyla silin. Çubuğu tekrar yerine takın. Ardından çekip çıkardıktan sonra ölçme çubuğunu kontrol edin. Açıkça işaretlenmiş “ek” ve “tam” satırları görürsünüz. Yağ izi “ekleme” ve “tam” çizgiler arasındaysa sorun yok demektir. “Ekle” satırının altında ise, yaklaşık bir litre yağ takviye etmek problemi giderecektir. Bu aşamada doğru yağı kullandığınızdan emin olun. Yağ ilave edildikten sonra tüm adımları tekrarlayın.

Aracınızdaki yağ seviyesini kontrol etmek için zaman ayırdığınızdan ve düzenli olarak aracınızın yağını değiştirdiğinizden emin olun. Motor yağı, aracınız için gerçekten hayati önem taşır!

Arabanızın Kış Bakımı İçin İpuçları

Kış mevsiminde araba kullanırken bu ipuçlarını göz önünde bulundurun ve daha güvenli bir kış geçirin!

  • Yakıt deponuzun yarım depodan aşağıya inmemesine gayret edin. Dolu bir yakıt deposu rutubet oluşmasını engeller.
  • Ağırlıklı olarak dur kalk şeklindeki trafikte seyahat ediyorsanız, yağ seviyenizi sık sık kontrol edin. Özellikle kış mevsiminde yağ ve yağ filtresi değişimini asla atlamayın.
  • Kışa girmeden mutlaka camların silecek lastiklerini değiştirin. Antifrizli cam suyunu bagajınızdan eksik etmeyin. Aracınızda mutlaka deri bir eldiven ve bir buz küreme aparatı bulundurun.
  • Rezistansınızın çalıştığından emin olun.
  • Mutlaka kış lastiği kullanın. Kış lastiğinizin sağlam olup olmadığını mutlaka kontrol ettirin. Aşınmış bir lastik kış mevsiminde kaza ihtimalini 2 kat arttırır.
  • Ayda en az bir kez lastiklerinizin hava basıncını kontrol edin.
  • Yedek lastiğinizin ve lastik değiştirme takımınızın sağlam olduğundan emin olun.
  • Kış mevsimlerinde hangi saatte ve hangi koşullar altında yolda kalacağınız belli olmaz. Mutlaka yanınızda bir fener, bir çift kalın eldiven, bot, küçük bir kürek, 1 litre su ve atıştırmalık birkaç paket yiyecek bulundurun.
  • Özellikle sert bir iklimde yaşıyorsanız, kışa girmeden önce aracınızın kış bakımını yaptırmayı ihmal etmeyin.

Lastik Bakımı Da İhmale Gelmez!

Lastikler patlamadığı sürece pek aklımıza gelmez ancak lastikler aracın yer ile temas noktası olarak, seyahat esnasında hayati önem taşırlar.

Üstelik lastikleri düzgün bir şekilde korumak ve gerektiği gibi kullanmak olası kazaları engellediği gibi, bize yakıt tasarrufu yapmak anlamında da yardımcı olur.

Muhtemelen kapı kenarında veya torpido gözünün içinde aracınızın ideal lastik ölçüleri ve ideal hava basıncı belirtilmiştir. Bu kurallara mutlaka riayet edin. Fazla hava basılmış bir lastik ciddi kazalara yol açabilir.

Yedek lastiğiniz dahil olmak üzere, ayda en az bir kere tüm lastiklerinizin hava basıncını kontrol edin. Aracınıza gereğinden fazla yük yüklemeyin.

Tavsiye edilen lastik ölçülerinin dışında bir ebat kullanmayın.

Yukarıdaki birkaç ipucu hem daha güvenli seyahat etmenize hem de yakıt tasarrufu yapmanıza yardımcı olacaktır.

Otomobilinizle Tasarruf Etmenin 10 Yolu

  • Daima serviste değişen parçalarla ilgili fiyat dökümü alın ve farklı bir serviste ya da parçacıda fiyatları kontrol edin.
  • Benzin almak için deponun sonuna kadar boşalmasını beklemeyin. Deponun dibindeki pislikler ateşleme sistemine zarar verecektir.
  • Elektrik aksamı ile ilgili bir problemde mutlaka sigortayı kontrol edin ya da ettirin.
  • Arabanızın yağ tüketimini yakından takip edin. Gereğinden fazla kullanım aracınızın yağ kaçırdığı anlamına gelecektir.
  • Fren hidroliğinizi her 50.000 km’de kontrol ettirin ve mümkünse değiştirin.
  • Ayda en az bir kez lastik hava basıncını kontrol edin. Bu basit kontrol, aracınızda yakıt tasarrufu sağlayabilir!
  • Yoğun trafik akışında sürekli yapılan dur kalklar, aracınızın yıpranmasına sebebiyet verir. En azından iki haftada bir, aracınızla 15-20 dakika süreyle saatte 90 km/h hızla seyrettiğinizden emin olun. Rutin güzergahınızda böyle akıcı bir yol bulamıyorsanız da mutlaka özellikle rotanızın dışına çıkın.
  • Sigortaların sizlere sunduğu avantajları kaçırmayın. Söz gelimi hasarsızlık, 2 sürücü, şehir içi kullanım gibi indirimleri takip edin.
  • Aracınızın 90 km/h üzerindeki her süratte daha çok yakıt tükettiğini unutmayın.
  • Hava filtresinin yakıt tasarrufu için çok önemli olduğunu unutmayın. Tavsiye edilen zamanlarda mutlaka değiştirin.

Son Olarak, İkinci El Araç Satın Alırken Akıllıca Hareket Edin!

Öncelikle ikinci el bir araba satın almaktan korkmayın. Aşağıdaki adımları inceleyerek güvenli bir biçimde 2. el araba sahibi olabilirsiniz.

İkinci el araba satın almadan önce yapmanız gerekenler:

Öncelikle internette detaylı bir araştırma için kendinize zaman ayırın:

  • Satın almayı planladığınız araçları bir kenara not alın.
  • Birkaç farklı mecradan fiyat araştırması yapın.
  • Fiyat araştırması yaparken aracın farklı yaş gruplarında bulunan satılık modellerinin fiyatlarını da göz önünde bulundurun.
  • Hedef listenizdeki araçlarla ilgili forum, blog ve şikayet sitelerini inceleyin.
    Notlarınızı aldıktan sonra, hedef listenizi daraltın ve fiziki araştırmaya başlayın:
  • Yakınınızdaki bir oto tamircisine giderek araçlar hakkında ön bilgi alın. Sık arıza çıkartıp çıkartmadıklarını teyit edin. Bakım masraflarını öğrenin.
  • Akabinde yetkili bir servise giderek araçlar hakkında edinebildiğiniz kadar bilgi edinin. Aynı soruları sorun ve sonuçları kıyaslayın.

Eve veya işe döndüğünüzde eldeki verilerle tekrar internette kısa bir araştırma yapın. Artık daha donanımlı olduğunuzdan hangi sorunlarla karşılaşacağınızı biliyorsunuz. Temel parçalar hakkında internette fiyat araştırması yapın.

Eldeki verilerle hedef listenizi gözden geçirin. Artık araçlarla tanışmaya hazırsınız!

İkinci el araba satın alırken yapmanız gereken incelemeler:

Öncelikle araçları incelemeye yeterli zaman ayırın. Fiziki kontrol kısmını aceleye getirmeyin.
Yanınızda mutlaka arabalardan anlayan birisi olsun, güvendiğiniz bir oto tamircisi en iyi seçim olacaktır.

  • Araç bakmak için gündüz saatlerini seçin.
  • Önce araç sahibine aklınıza takılan bütün soruları sorun ve elinizdeki bilgilerle karşılaştırın.
  • Motoru çalıştırmadan önce aracı fiziksel olarak kontrol edin. Arabanın altı dahil her yerini gözden geçirdiğinizden emin olun. Lastikleri ve süspansiyonu atlamayın.
  • Kaputu ve bagajı açın. Eklem yerleri ve köşelerde boyaları kontrol edin.
  • Aracın içine girdiğinizde, tüm aksamları tek tek kontrol edin.
  • Kilometre sayacı ile gaz pedalı, döşemeler ve koltukların yıpranma durumlarını karşılaştırın. Söz gelimi 1 yaşında 25.000 km’deki bir aracın gaz pedalı aşınmaz, koltukların rengi solmaz, döşemeler eskimez!
  • Mutlaka test sürüşü yapın.
  • Test sürüşü esnasında aracın yol tutuşundan frenlere, hızlanmadan motordan gelen seslere kadar kontrol edin.
    Araç içinize sindiyse son aşamaya geçebilirsiniz.

Bunları yapmadan asla ikinci el araba satın alımı yapmayın!

  • Aracı yetkili bir servise ya da tanıdığınız bir tamirciye götürün.
  • Aracın motor şasi numarasını ruhsat ile kıyaslayın. Aracın kaza geçirip geçirmediğini tespit edebilmek için aracın plakasından Araç Hasar Kaydı Sorgulaması (Tramer) yapın.
  • Araç garantisini kontrol edin. Üretici garantisi bittiyse araca garanti isteyin. Örneğin Tur Assist Warranty paketleri aşağıdaki özellikleri ile geceleri rahat uyumanızı sağlar.

Warranty Paketleri Aracınızda Arıza Çıktığında Size Ne Gibi Avantajlar Sunar?

  • Öncelikle, ücretsiz olarak sağladığı ekspertiz desteğiyle aracın son durumu hakkında size detaylı bir rapor sunar.
  • Binek araçlarda 7 yaş / 150.000 kilometre, hafif ticari araçlarda ise 5 yaş / 200.000 kilometre sınırını aşmamış araçlara garanti verir.
  • Otomobilinizi mekanik ve elektrik kaynaklı arızalara karşı korumaya alır, motor ve şanzıman gibi önemli parçaları güvence altına alır, böylece satın almayı planladığınız otomobilin olası arızalarını ve bunların finansal yüklerini düşünmezsiniz.

Warranty Paketleri Size Yolculuk Esnasında Ne Gibi Avantajlar Sunar?

YOL YARDIM TEMİNATLARI:

  • Yol kenarı yardım organizasyonu
  • Aracın çekilmesi
  • Aracın kullanılamayışı nedeniyle konaklama
  • Daimi ikametgaha geri dönüş veya yolculuğa devam seyahati
  • Onarılan aracın alınması için seyahat
  • Seyahate devam amaçlı kiralık araç
  • Aracın emanet ve muhafazası

Kısacası Warranty paketlerinin sağladığı garanti teminatlarıyla beraber, bünyesinde barındırdığı asistans hizmetleriyle de sizi güvenceye alan komple bir garanti ürünüdür. Asistans sektörünün lideri Tur Assist tarafından sağlanan bu hizmetlerle hem otomobilinizi garantili bir şekilde kullanarak rahat yolculuk eder hem de seyahat esnasında yaşayabileceğiniz olumsuzluklara karşı önlem alırsınız.

Tur Assist, asistans hizmetleri konusunda dünya devi Mapfre Asistencia grubunun Türkiye’deki şirketidir. Mapfre Asistencia, İspanya kökenli uluslararası servis, sigorta ve reasürans devi Mapfre’nin yatırımı olarak bugün Avrupa, Amerika, Asya ve Afrika’da 45 ülkede faaliyet göstermektedir. Tur Assist ise, tüm Türkiye’de 8.000’e yakın anlaşmalı hizmet birimiyle 7 gün 24 saat acil hizmetlerin organizasyonunu sağlamaktadır.

  • Tur Assist, Warranty otomobil garanti paketleri ile üretici garantisi biten araçları ve ikinci el araçları arıza kaynaklı risklere karşı korur.
  • On Road yol yardım paketleri ile seyahat esnasında araçta meydana gelebilecek arıza ve kaza durumlarında yol yardım desteği sağlar.
  • @Home konut yardım paketleri ile müşterilerine evde oluşabilecek acil durumlarda tesisat, elektrik, cam ve çilingir hizmetlerini de kapsayan geniş çözümler sunar.
  • Satışı N11.com sitesi üzerinden sağlanan elektronik eşya koruma paketi Elektro Asist ile de telefon, bilgisayar, tablet, kamera ve fotoğraf makinesi gibi değerli elektronik eşyaları güvenceye alır.

Garantili ikinci el otomobil ve sıfır otomobil satın alma rehberimizden Garantili İkinci El kategorimize geri dönebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now Button